DE CE CHELTUIM (PREA) MULT

Am nevoie sau …. doar imi doresc ?

Atunci când folosești bugetul tip 50/30/20 (despre care poți afla mai multe AICI), întrebarea ce apare cel mai des este unde să încadrezi o anume cheltuială.

Ca o recapitulare scurtă, principiul de bază al bugetului 50/30/20 este să aloci 50% din resursele tale financiare pentru lucruri de strictă necesitate, 30% pentru lucruri care consideri ca îți trebuie, iar 20% să ii direcționezi automat spre economii.

Adică, tot ceea ce înseamnă cheltuieli de bază, legate de locuire, mâncare, transport, asigurarea sănătații sau siguranței tale trebuie să fie 50 % din cât câștigi.

 

În literatură am întâlnit o sugestie grafică- să îți închipui că prin nevoile pe care le acoperi prin cheltuielile de bază  asiguri 4 pereți ai unei case  – mâncare, adapost, utilitati, transport, iar asupra lor, ca un acoperis fără de care nu se poate, ce le protejeaza pe toate, sunt cheltuielile legate de sănătate. La astea nu poți renunța. 

 

Dorințele sunt diferite de nevoi – ne fac viața mai frumoasă dar și fară ele se poate trăi. Mă gândesc aici la produse vestimentare pe care le dorim de la un anumit producator, călătorii, distractii, cluburi, mese la restaurant, etc

 

Pentru a face mai simplu diferența între ce îți trebuie și ce îți dorești, uite 2 exemple:

 

Dacă mergi să cumperi pâine, lapte și legume pentru prânzul de mâine al familiei, incadrezi cumpărăturile la categoria nevoi. Dacă venind de la birou spre casă, te oprești la magazinul din colt și iei pe fugă covrigei și biscuiți .. cumpărăturile astea, desi tot alimente sunt, nu acoperă o nevoie ci dorința de a ronțăi ceva.

Oare chiar ai nevoie de biscuiți  sau  … îți dorești biscuiții ăia?

Sau un anumit tip de cafea mai cu moț, un anume gel de duș cu particule de aur, ori mierea, nu de tei, nu de salcâm ci miere de manuka organică adusă de pe câmpia din stânga cum intri în Noua Zeelandă, pe unde nu a pus roata nicio mașină ca sa nu tulbure liniștea albinelor ce ascultă Mozart …? E nevoie sau e dorință?

Un abonament de telefonie+ cablu TV+ internet răspunde nevoii de comunicare.

Opțiunea de a avea toate canalele de pe lume din dorința de a cultiva eventual un hobby dacă ești un cinefil înrăit, nu e o nevoie imperioasă, fără de care viața ta nu s-ar putea derula normal. La prima  analiză care am facut-o înainte sa schimb tipul de abonament TV mostenit de la vechii proprietari ai locuinței, am constatat că aveam inclusiv canale in limba turca și AljazeeraTV. Pe bune? Bașca un canal de filme pt adulți. Nu imi trebuiau deci am trecut la un abonament mai ieftin.

Englezii au o expresie faină  beauty is in the eye of the beholder– adică  frumusețea e în ochii celui care privește. Aș extinde afirmația spunând  need is in the eye of the beholder – iar traducerea aproximativă ar fi că nevoia ține de perspectiva fiecăruia.

Dacă e chiar important pentru tine să ai acces la toate canalele TV sau chiar vrei musai mierea aia,  e ok- cumpară-le, dar incadrează-le corect la lucruri pe care le vrei.

Fii  corect cu tine și cu banii tăi  iar așa vei deveni mai conștient de alocarea pe care în ultimă instanță tot tu o dai banilor tăi.

O distincție clară între ce iți trebuie și ce îți dorești te va ajuta să separi cele două tipuri de cheltuieli în momente critice.

De exemplu dacă în venitul tău lunar o pondere mare o are bonusul în funcție de vânzări, lucrurile pe care ți le dorești le poți reporta pentru lunile în care bonusul e frumușel. Nu în lunile în care achiziția acestor lucruri te-ar  trimite spre un credit.

Bugetul nu este despre a nu mai face cheltuieli ci despre a cheltui mai ințelept, mai eficient, cu mai mult respect pentru timpul pe care îl consumăm pentru a câștiga banii nostri cei de toate zilele.

Înțelepciunea de a face diferența  între ce ne trebuie și ce ne dorim nu apare peste noapte. Implică un efort conștient și asumarea că în anumite situații s-ar putea să simți chiar un oarecare disconfort dacă renunți la ceva pentru ca realizezi că de fapt nu iți trebuie ci doar îți dorești acel lucru.

După ce vei dobândi abilitatea de a diferenția rapid între ce îți trebuie și ce dorești, vei vedea că focusul se va muta pe lucrurile care îți aduc mai multă bucurie, liniște, lucrurile care elimină o grijă sau un stres, nu neaparat spre lucruri mai strălucitoare. Ceea ce ne trebuie, lucrurile pe care ne concentrăm sau chiar ne stresăm dacă reușim cu greu să le acumulam sunt de fapt puține. Dorințele, ca și capacitatea noastră de a visa sunt infinite.

Cel mai important lucru este însă să facem diferența între cele două.

 

 

Photo credit:  Kyle Hiknson Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *