E greu să faci tot ce ți-ai propus, fără să apelezi la resurse împrumutate.
Doar că atunci când faci un împrumut, trebuie să chibzuiești atent la toate câștigurile aduse, în comparație cu cheltuielile pe care le implică acea resursă.
La momentul la care am fost la rândul meu cu un volum serios de datorii, am citit bancul ăla care ne sfătuiește cum să facem ca să ieșim dintr-o groapă- în primul rând ne oprim din săpat la groapa aceea …
Sau cu alte cuvinte- dacă datoriile ne apasă – în primul rând la obiceiurile de cheltuire trebuie sa lucrăm.
Mai jos am alcătuit o lista cu ce NU trebuie să faci când ai deja datorii.
- Să nu faci diferența între dorințe și nevoi
Datoriile se acumuleaza atunci cand cheltuim mai mult decat castigam – nu invers, deci ar trebui să analizăm ce ne este necesar si ce reprezintă ceva ce doar ne dorim, După ce ne lămurim, e mult mai ușor să reducem cheltuielile pentru obiectele care nu sunt de necesitate.
- Să te culci pe o ureche spunând lasă ca am bani in limita de credit de pe card .
E foarte posibil să ai bani la dispoziție, dar sumele alea sunt tot bani imprumutați, deci purtătoare de dobândă … iar dobânda e o altă cheltuială.
- Să ignori datoriile vechi
Simplul fapt că ignorăm o problemă nu va face problema să dispară. Pe lângă cheltuielile cu dobânzile, se pot aduna dobânzi penalizatoare iar informațiile negative despre restanțe se păstrează.
- Sa nu citesti cu atenție despre toate costurile ascunse la orice achiziție vrei să faci.
Diavolul e in detalii, iar ceva ce nu ai citit cu atenție iți poate da serioase bătăi de cap după achiziție.
- Să te împrumuți într-o parte ca să plătești altă datorie.
Nu o sa scadă datoriile tale. E ca și când ai muta un bolovan dintr-o mână în alta. La finalul zilei, tot tu ești acela ce cară bolovanul .
- Să nu cauți alte surse de venit.
Ai câteva ore disponibile dupa amiaza? Vezi dacă găsești ceva de făcut part time. Ai chestii interesante prin casă, dar pe care nu le folosești – pune anunt pe olx, publi24 ori lajumate și găsește-le noi stăpâni
Photo credit – Kelly Sikema Unsplash