Regula 50/30/20 de alcătuire a unui buget este atribuită lui Elizabeth Warren – expertă în falimente școlită la Harvard, pe care Time Magazine a inclus-o in 2010 în lista celor mai influente personalități ale lumii. Principiul pe care l-a dezvoltat, l-a și aplicat împreună cu fiica sa Amelia Warren Tyagi iar ca o concluzie, cele două au scris împreună și o carte în 2005 “All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan.”
Cum trebuie să procedezi dacă te tentează să încerci un astfel de buget?
1 Calculează-ți venitul net
Dacă ești salariat cu salariu fix, venitul tău net este suma fixă pe care o primești în fiecare lună.
Dacă ai și venituri variabile – fixează-te pe suma minimă pe care ai primit-o într-o lună.
2. Încadrează-te cu cheltuielile pentru nevoile de bază la 50% din venitul tău net.
Nevoile de bază sunt cele pentru locuire (chirie /rată la credit + cheltuielile necesare pentru întreținerea locuinței) alimente, transport, utilități și nu în ultmul rând cheltuielile legate de sănătate.
Trebuie să faci o diferență asumată între ce înseamnă cheltuieli necesare sau cele făcute pentru că îți dorești ceva.
3.Încadrează –te cu cheltuielile pe lucruri, servicii, experiențe pe care ți le dorești, la maxim 30% din venitul tău net.
Sună bine nu-i așa? Poți să te gândești la pantofii ăia mișto pe care i-ai văzut săptămâna trecută, la o masă la restaurant ori să bugetezi din timp concediul in Bali, e în regulă dacă asta îți dorești. Partea cu concediul în Bali te-aș sfătui însă să o faci după ce îți vei fi constituit rezerva aceea de 3-6 luni de cheltuieli (fondul de siguranță).
4.Alocă 20% pentru economisire și plata creditelor
O precizare suplimentară. Dacă ai un credit ipotecar, rata minimă lunară intră la cheltuieli pentru locuire. Procentul de 20% il aloci pentru plăți suplimentare, astfel încât să reduci nivelul sumelor datorate, dacă poți, mai repede decât era prevăzut.
Din cele 20 de procente ar trebui să aloci sume atât între economisirea pentru fondul de siguranță și pentru pensie și pentru plata în avans a unor credite.
Procentele diferă în funcție de vârstă și de volumul de credite pe care le ai. Dacă ai 20 de ani poți economisi o sumă mai mica pentru pensie – te ajută timpul rămas pâna la retragerea din activitate. Dacă ai credite de consum cu DAE (dobânda anuală efectivă) de nivel ridicat – alocă o parte mai mare pentru achitarea creditului în mod accelerat.
În cifre, un exemplu concret ar arăta cam așa pentru un salariu de 3500 de Ron
50% – 1750 Ron
30% – 1050 Ron
20% 700 Ron
În cei 1750 Ron ar trebui sa intre chiria/rata la credit, mâncarea transportul și utilitațile, asigurările și eventuale cheltuieli medicale.
Te incadrezi in suma asta? Dacă nu, analizează ce ai putea sa schimbi – să cauți o chirie mai rezonabilă, sa mergi la birou cu busul nu cu mașina, etc.
Pentru o vreme poți aloca resurse din categoria celor 30% pentru dorințe către cheltuieli necesare până te echilibrezi.
Nu renunța însă la a economisi cei 700 de Ron care reprezintă 20%. Acel capitol, ne spun autoarele conceptului 50_30_20, e important prin efectul compus pe care acești bani îl au în timp.
Dă-mi de veste dacă ai început să împarți cheltuielile tale pe principiul 50-30-20 .
Cu puțină ambiție vei vedea că funcționează .