ECONOMISIRE

No buy January

Adică mai pe românește spus- hai să nu cumpărăm nimic în ianuarie.

Conceptul a apărut în SUA,  țară campioană la cheltuit excesiv și la cumpărăturile făcute cu cardul de credit,  dar ideea mi se pare numai bună de importat pe plaiuri mioritice.

Nu ma refer aici la alimente,  produse pentru igienă  sau la plata facturilor la utilități. Nici la situația în care ar trebui să cumpărăm  un bun de strictă necesitate pentru a înlocui ceva ce s-a stricat – de exemplu becuri, sau dacă apar defecțiuni ale unor articole care trebuie musai reparate. Dacă e musai, e musai!

Însă după luna decembrie, în care cred că fiecare a cheltuit semnficativ pentru  Sărbători, în ianuarie parcă ar prinde bine puțina cură de detoxifiere de cumpărături.

Anul 2020 m-a învățat că nu am nevoie de o mulțime de haine. Ieșind mai puțin în oraș, o bună parte din haine au stat cuminți pe umerașe și mi-am dat seama că e foarte ok dacă nu achiziționez altele noi o veme.

În 2021 am  împrumutat cărți și am cumpărat mai puține produse din categoria cosmetice și machiaj, fără să mă simt frustrată în vreun fel sau să arăt neîngrijit.

Ca să funcționeze ideea de a nu face cumpărături in ianuarie, am cercetat mai întâi ce aș avea nevoie și nu am sau nu pot înlocui cu ceva ce am deja disponibil. Se pare că soarta îmi e alături, nu am ceva care să îmi trebuiască imediat  și fără de care să mi se pară ca îmi lipsește ceva.

Asta mă ajută să stabilesc reguli – ce voi cumpăra  și ce nu.

Am cercetat în amănunt si conținutul frigiderului, al congelatorului și al cămării cu alimente. Nici aici nu e grav, in primele 2 săptămâni ale lunii, în afară de lapte, fructe, pâine și legume nu ar fi necesare altele.

Ce o să mai fac? O să aplic regula celor 24 de ore.

Regula celor 24 de ore se  referă  la aștepta timp de 24 de ore dacă mi se pare că ceva e musai de luat acasă. Între timp mai cercetez online dacă prețul găsit e cel mai bun, astfel încât să obțin cel  mai bun raport calitate preț, cea mai bună utilizare a banilor. Sunt perfect conștientă că în realitate nu plătim cu bani ci cu timp folosit pentru a face banii aceia, iar timpul este o resursă neregenerabilă. Adică un obiect care costa 500 de Ron îl traduc drept ceva pentru care trebuie să lucrez X zile, iar zilele acelea odată cheltuite, sigur înapoi nu se mai întorc.

Poate o să petrec mai mult timp acasă, e drept, dar cred că în fiecare an luna ianuarie nu era pentru mine plină de călătorii.

O să revin la finalul lunii pentru a  face sumarul cumpărăturilor, altele decât cele de alimente, obiecte de igienă sau  alte eventuale urgențe neprevăzute.

 

Am făcut un mic tabel listabil, pe care îmi voi trece regulile de urmat.

Tabelul e AICI

Dacă folosește și altor doritori de No buy January, listați-l și puneți regulile undeva la vedere, pentru reamintire.

 

Un An Nou bun tuturor!

 

Foto credit – Visual Stories Micheile- Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *