DE CE CHELTUIM (PREA) MULT

Nou sau second hand, cum alegem?

Am regăsit dilema asta în multe discuții legate de obiceiurile de cumpărare.

Cum e bine sa cumpăr? Nou sau second hand?

Eu cred ca în funcție de obiectul pe care dorești să îl achiziționezi, poți opta pentru fiecare din cele doua variante. Aș propune însă să mai avem în vedere două elemente – durata de viața a unui produs și durata de utilizare.

Un produs poate avea o durată de viață mare -de exemplu o bicicletă, dar să o folosim puțin – pentru o plimbare de weekend – deci durata ei de  utilizare e relativ redusă. În astfel de situații gradul de uzură a acelui obiect nu este foarte mare, iar cel care intenționează să cumpere un astfel de articol second hand, se mai poate folosi de el în condiții de siguranță și confort.

Ce se cumpără frecvent second hand și se poate folosi, așa cum am scris mai sus, în condiții de siguranță și confort ?

Echipamente și mic mobilier pentru copii. De exemplu scaunul de mașină pentru copii, mai ales dacă e tip scoică (0-9 kg) primul cumpărător îl va folosi puțin  (durata de utilizare)  iar durata de viață a acestuia, (pentru că nu va apuca să se uzeze) este una lungă. Pentru un astfel de produs soluția second hand (desigur cu o dezinfectare riguroasă înaintea primei utilizări) este o soluție viabilă. La fel aș spune că e cazul și pentru biciclete pentru copii sau mic mobilier.

Echipamentele electronice consider ca sunt ok și cele la mâna a doua. Am cunoștințe pentru care să fie posesorii unor sisteme audio vârf de gamă e ceva foarte important. Pentru mine … nu e chiar așa, iar pe ideea asta, un set de boxe la mâna a doua a făcut ca muzica pe care o ascult acasă să fie cu un sunet de înaltă fidelitate, pe boxe model 2017 la preț de bun simț.

Eu nu schiez, dar știu mulți prieteni care au apelat la soluția second hand pentru schiuri sau plăci de snowboard, fără să aibă vreo apăsare sau vreo rezervă. Am întrebat un amic pasionat și mi-a spus că a preferat să ia o pereche de schiuri decente second hand pentru fiul lui – care oricum le va folosi o perioada limitată de timp,  iar din banii rămași să facă mai multe ieșiri pe pârtie, decât să ia ceva scump și să le scoată la aer o singură dată pe an. Eu am fost de acord cu logica lui. Voi ce părere aveți?

Piesele de mobilier consider că e ok să le luam din magazine tip outlet sau chiar second hand dacă stilul lor se potrivește cu restul mobilelor din casă. Atenție însă la mobilierul din lemn masiv- acesta trebuie examinat cu atenție, nu dorim să aducem în casă carii de lemn sau alte vietăți odată cu mobila, oricât de frumoasă ar fi aceasta.

Nu sunt chiar fan însă al electrocasnicelor la mâna a doua – frigidere, mașini de spălat- pentru că am eu o mică problemuță cu a nu cunoaște exact starea de igienă în care au fost exploatate acele aparate anterior. E posibil să fie doar o concepție eronată a mea dar parcă s-a accentuat după 2020. Un loc unde depozitez mâncarea trebuie să fiu sigură că a fost mereu curățat cum trebuie.

Cărți în format fizic- dacă nu găsesc in format electronic (pentru a nu avea bătăi de cap cu depozitarea) caut cărțile la mâna a doua. Probabil asta mi se trage din anii de studenției când mă uita Dumnezeu lângă cărucioarele cu cărți vechi din apropierea Universității sau cele de lângă Biblioteca Centrală Universitară. Ce vremuri dragi!

Despre mașini inserez aici un  link către un articol, care enumeră criteriile pe care să le folosim înainte de a lua o decizie. E un articol postat pe un site de mașini. Unde nu mă pricep – las pe alții care știu mai bine. Link-ul e AICI

Orice decizie veți lua, important este să fiți bine informați și să vă asigurați că ați ales cel mai bun produs pentru nevoia voastră, fie el nou sa second hand, la prețul cel mai convenabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *