Ai citit mai multe despre noțiunea de buget personal și ești foarte aproape să construiești unul pentru tine sau familia ta. Totuși, undeva într-un colt al minții parcă mai e o umbra de ezitare, susținută de 3 concepții eronate despre termenul de buget. Hai să le demontăm impreună.
1.Bugetul e ceva bătut în cuie, trebuie sa fie extrem de detaliat și te va lega de mâini și de picioare.
Așa să fie ? Nu e așa. Descompunem în acest articol fraza de mai sus și analizăm realitatea.
Bugetul e bătut în cuie
În prima lună de buget te încurajez să analizezi principalele categorii de cheltuieli și chiar să faci ajustări acolo unde e cazul – deci bugetul nu e bătut în cuie și nici săpat în andezit.
După prima lună îți vei da seama care sunt principalele cheltuieli, unde se scurg banii ineficient iar apoi vei începe să folosești bugetul ca să decizi tu pe ce vrei să îți dai banii, în funcție de prioritățile tale. E un instrument de lucru, depinde de tine felul în care alegi să îl folosești.
Ia-o așa – dacă un tâmplar nu taie lemne cum trebuie, nu pe fierăstrău ar trebui să se supere. Iar fierastrăul e aici bugetul tău de venturi și cheltuieli.
Bugetul trebuie să fie extrem de detaliat
Dacă ai puțină disciplină vei vedea că o să știi de fiecare data unde să încadrezi un bon sau o factură, în ce categorie de cheltuială. Eu recomand bugetul cu 10 sau 12 categorii tocmai pentru a nu complica lucrurile mai mult decât este necesar.
Ai AICI un model de buget, cu tot cu indicatii cu privire la modul de completare.
Bugetul te condiționează.
Bugetul te ajută sa dai tu direcția banilor tăi. De fiecare data, tu ești cel care decide. Dacă ți-ai stabilit prioritățile, bugetul te va ajuta sa le finanțezi. Dacă prioritățile tale nu sunt clare, bugetul … e problema ta cea mai mică.
2.Bugetul e consumator de timp
Orice idee are nevoie de timp pentru a o îngloba în modul de gândire și a o transforma în obicei.
Există aplicații care fac calculele pentru tine, odată ce ți-ai stabilit principalele categorii.
După ce găsești o aplicație care să îți placă, trebuie doar să îți setezi tot tu un interval de timp la care să revezi datele din aplicații să adaugi manual alte cheltuieli care nu s-au contorizat la timp din varii motive, etc.
Dacă nu vrei o aplicație separat, analizeaza opțiunile din aplicațiile online ale principalului tău furnizor de servicii financiare (a se citi banca unde încasezi salariul). În aplicațiile de mobile banking ale majorității băncilor există sisteme de monitorizare a cheltuielilor pe care le poți folosi. Tot acolo poți seta un sistem de debitări automate pentru ca anumite sume să fie transferate în fiecare lună într-un cont de economii pay yourself first.
Soluții de automatizare ca să reduci din timpul consumat există. Pentru a folosi aplicatii ai nevoie de structură, claritate și consecvență. Iar astea le ai deja, altfel nu ai citi acest articol.
3 . Noțiunea de buget mă duce cu gândul la sărăcie, iar eu nu am probleme cu banii.
Aristotel Onassis a fost un armator grec și unul din cei mai bogați oameni din secolul trecut. Până la adânci bătrăneți știa exact cât cheltuia în fiecare zi. Inclusiv cu Maria Callas – una din cele mai mari soprane din istorie sau cu Jackie Kennedy, văduva unui președinte american– două asseturi foarte costisitoare în panoplia lui sentimentală.
Să nu mai spunem de Warren Buffet care e celebru pentru stilul frugal de viață, calculele riguroase care le face cu tot ceea ce cheltuie, averea fabuloasă si Berkshire Hathaway.
Despre viața lui Warren Buffet s-a scris o carte foarte faină pe care îți recomand să o citești.
Cartea o găsești AICI
Cei doi de mai sus oare aveau probleme cu banii?
Nu te lasa influențat(ă) nici de ce povestesc alții, nici de mass media ori mesaje publicitare care te vor încuraja mereu să cumperi câte ceva și te vor convinge că iți permiți. Sunt multe momente în viață când ne dorim ceva si chiar ne permitem. Dar oare ne trebuie?
Acel bun sau serviciu reprezintă cea mai bună utilizare pe care o putem da banilor? Timpul pe care îl avem pentru a face bani este limitat pe cadranul existenței așa că decide acum cum vei proceda cu banii tăi.
Tu ești cel care îți construiești viața, iar resursele financiare bine alocate pot să o transforme într-una bogată în experiente, în cunoaștere sau în ce te indrumă valorile tale să te îmbogățești.
Un buget construit inteligent și urmărit cu atenție – mai ales la început te va ajuta să faci asta.