BUGETE

Cum să îți construiești un buget

Am găsit o definiție foarte faină a bugetului .

Bugetul e chestia aia cu ajutorul căreia le spui banilor tăi unde să meargă în fiecare lună, în loc să te intrebi luna viitoare pe ce s-au dus.

Ok, poate citești chestia asta si te gândești Buget, smeget, nu mă pricep la calcule și mă enervează să stau cu ochii într-un excel.
Pai…. nu e musai să îți faci un fișier excel.
Recunosc – mie îmi place, dar nu suntem făcuți cu toții pe același calapod.

Poți să folosești aplicații pe mobil sau poți să îți faci pur și simplu timp intr-o zi și să te așezi frumos cu o coală de hârtie în față. O daaa….era să uit, mai ai nevoie de un pix sau un creion, un pic de răbdare și …tocmai te-ai apucat de făcut un buget.

Indiferent ce metodă folosești, pentru calculul unui buget ai nevoie:

– să îți cunoști veniturile lunare
– sa iti cunosti cheltuielile medii dintr-o lună
– sa îti cunoști cheltuielile variabile și alte cheltuieli pe care le faci în fiecare an (concedii, perioada cadourilor de Craciun, zile de nastere, poate ai în vedere să schimbi o piesă electrocasnică prin casă, etc)
– sa verifici zonele de cheltuieli pentru a le reduce.

Analizează situația în fiecare săptămână sau în fiecare lună, ca să identifici pe ce se duc banii.
Nu te panica- pentru a schimba comportamentul tău de plată o să ai nevoie de 3 până la 6 luni.
De ce nu cred în faza aia cu ai nevoie de doar 21 de zile pentru o schimbare sau ca te poți elibera de datorii într- lună?

Pentru că
– dacă ești salariat, cele 21 de zile nu se leagă cu perioadele la care încasezi bani
– nu trăim în peșteră – suntem bombardați fantastic de mult de reclame care ne promit că fericirea constă în a cumpăra mai mult și mai mult. Oricui îi trebuie timp pentru a schimba setările psihologice, pentru a face diferența între sentimentul că doar îți dorești un obiect sau chiar ai nevoie de el.
– dacă incerci să faci schimbari majore și îți iese mereu din prima – felicitări. Ești unul din cei 5 sau 7% care se țin cu dinții de deciziile pe care le iau. Gestionarea bugetului e la fel de dificilă cum e gestionarea comportamentului alimentar sau practicarea unui stil de viață sportiv. Știm ca abonamentele la sala de fitness au cresteri în luna ianuarie, dar 70% din cei care decid ca dupa Anul Nou vor fi sportivi renunță până in aprilie (zic cei de la statista.com). Nu aș vrea să renunți la ideea de a-ți gestiona mai bine banii. Așa că, o să recomand mereu schimbarea cu pași mici, pentru a accepta și integra bunele obiceiuri în stilul de viață.

 

SĂ LE LUĂM PE RÂND

Venituri
Enumeră toate sursele de venit lunar:
– salariul,
– alocatiile,
– bonuri de masă,
– chirii,
– dividende
– diurne – dacă le primesti lunar ia valoarea medie lunară
– bonusuri –ia valoarea medie lunară din ultimul an
– comisioane
– venituri din drepturi de autor, din alte forme de colaborare – la valoarea medie lunară
In oricare din situatiile de mai sus luam in considerare sumele nete.

Cheltuieli lunare

Aici începem cu cheltuielile fixe.
Considerăm fixe cheltuielile care le facem negreșit în fiecare lună. Poti sa nu iti cumperi o haină luna asta, dar de bani pentru măncare vei avea nevoie și nu cred ca stiu pe cineva în acest moment, care sa nu aiba telefon.
– abonament la telefon
– chirie sau rate la creditul ipotecar
– rate la alte credite de consum
– cheltuieli aferente locuinței- apă, gaz, curent, cablu TV, intreținerea la bloc, etc
– gradinița copilului,
– abonamente de transport sau consumul de combustibil la mașină
– orice alt abonament care iți imbogățește viața, care îți aduce o bucurie
– suma pe care stii ca o cheltui minim pe lună pentru alimente
– orice alte sume pe care le plătesti lunar
Daca acum sunt si alte cheltuieli pe care știi că le vei avea lunar – taxe scolare, plata unei pensii alimentare, poate susții un părinte in vârstă sau faci o donație de suflet in fiecare lună, faci un tratament ori iei un anumit tip de medicamente– consideră-le și pe acelea cheltuieli fixe.

Suplimentar fă o medie a acelor cheltuieli care nu apar in fiecare lună dar pe care știi exact că le vei avea de plătit – asigurari la locuință și la masină, impozite si taxe locale, si o sumă pentru întreținerea mașinii.
Dacă anul trecut impozitele si asigurările au fost 900 de Ron, alocă 75 de Ron pe lună pentru asta. Pe acelasi rationament, dacă de exemplu revizia mașinii a fost 600 de Ron dar mai ai de schimbat și 2 din roți socotește 1200 Ron ca fiind o sumă acoperitoare pentru o cheltuială similară cu mașina pe anul astă – deci punem 100 ron pe lună la cheltuieli fixe pentru masină.

Cheltuieli variabile

– haine (fă un exercitiu si socoteste cat ai dat pe haine in ultimele 6 luni si trece media).
– încălțăminte
– ieșiri cu prietenii
– concedii – la fel, fă o medie, E bine sa stii care e comportamentul tău – mai ales daca esti genul pe care il tentează și iesirile in weekend in afara orașului
– hobby-uri
– distracție

Dacă din totalul veniturilor pe care le incasezi intr-o lună scazi cheltuielile din luna respectivă, ar trebui să rămâna ceva, oricât. dar cu plus. Daca rezultatul este unul cu minus, e ceva de lucru dar se poate ajunge la plus.

Încet și cu treabă bună, fă-ți timp si uită-te pe ce ai cheltuit cel mai mult iar pe luna viitoare gândește-te ce cheltuieli nu sunt chiar musai. Partea proastă cu cheltuielile e ca odată facute greu le mai poți da la întors, așa că e mai bine să te setezi așa încăt ….să nu le faci.

Pentru asta sunt informatiile de pe blog, resursele si fisierele pe care le vei găsi aici.
Dacă nu te sperie un fisier excel,  vei putea descărca un model de buget  de AICI 

Blogul si pagina de facebook se vor actualiza cu regularitate pentru a avea cât mai multe resurse la dispoziție ca să gestionezi mai bine banii.

WHAT YOU CAN MEASURE, YOU CAN MANAGE

Sau mai pe românește spus

POȚI GESTIONA DOAR CE POȚI MĂSURA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *