Am auzit multă lume care se plânge că nu apucă să facă mișcare.
Că nu e deschis la sală, că nu au timp, că nu au chef, că nu au unde ….
Mie drept să spun, la sală nu îmi place să merg. De când locuiesc la Cluj am încercat să merg la o săli mai fancy, dar mă simțeam ca nuca în perete. Când mergeam la antrenamente numite care mai de care mai sofisticat, urla muzica în boxe de nu auzeam ce trebuie să fac. Nimerisem și vreo două antrenoare care răcneau ca la instrucția militară pe care o vedeam în filmele americane, deci mai mult mă stresau decât să mă motiveze. De la un antrenament am ieșit după jumătate de oră pentru că mi se părea chiar ciudat să dau bani să urle cineva în halul ăla la mine. Unde mai pui că fetele de lângă mine, la finalul orei păreau fresh ca niște piersicuțe, iar eu arătam ca o porodică stoarsă de tot.
Așa că am căutat variante ajutătoare. Norocul meu este că locuiesc lângă Parcul Sportiv Gheorgheni. Acolo accesul e gratuit, sunt o mulțime de aparate, iar dimineața pe răcoare e liniște, aer curat și pot să gâfăi căt vreau eu în incercarea de a face mai multe ture pe pista de alergare.
Ca să mă încurajez, șitiți vorba aceea .. curaj găină că te tai … la început îmi spuneam că mă duc doar într-o plimbare. Am încercat și să alerg dar mi se tăia gazul după o tură în parc … la început.
Așa că am început cu mersul pe jos – metodă excelentă de a arde calorii și de a întări musculatura picioarelor. Pentru mine a fost ceva ce puteam face înainte să se trezească alții din casă .
Apoi am citit despre power walking– e un fel de a spune politicos ca mergi cât de repede poți dar fără să alergi. E ca atunci când esti la 200 de metri de stația de bus și vezi că vine 24 din urmă. Știi cum zic?
Am căutat și antrenamente pe YouTube.
La început am primit niște comentarii de la cei din casă – nu toate drăguțe gen- ce roșie ești la față, ți-o fi rău? … dar le-am ignorat. Dacă alegi antrenamente acasă, trebuie să fii consecvent(ă) aici e secretul. Dacă te flexezi de două ori pe săptămână câte 10 minute e puțin probabil să vezi rezultate, iar asta te va demotiva. Mă trezesc mai devreme acum, pentru că e important pentru mine. Sunt mulți antrenori de fitness care au propriile canale de youtube și găsești ușor sesiuni de 30 de minute e care le poți face chiar dacă ești începător.
Ideal este ca sesiunile de mișcare să fie zilnice sau minim de 5 ori pe săptămână, ca să adunăm, 150- 180 de minute de mișcare fizică susținută .
Atenție la echipamentele de sport pentru acasă
Cu excepția unor tricouri tehnice și nădragi la fel, în afară de saltea și benzi de rezistență, nu cred că trebuie altceva. Am încercat să folosesc o pătură în loc de saltea dar am cam alunecat.
În loc de gantere poți folosi pet-uri umplute cu apă sau nisip. Internetul e plin de resurse care te învață cum să faci exerciții folosindu-te de forța propriului corp și eventuale obiecte pe care le ai deja prin casă.
Am trecut prin etapa în care achiziționam biciclete statice (folosite mai mult pe post de cuier) stepper de pus sub măsuța de cafea (ca să am de ce mă lovi când fac curat) sau mingi ergonomice (adorate de copii, puțin sau deloc folosite pentru scopul pentru care au fost cumpărate). Acum etapa aceea a rămas în urmă.
Găsește un partener de antrenament.
Dacă am apucat să spun cuiva că merg în parc, mi-era mai mare rușinea să mă trag pe fesieri după aceea. Chiar e greu să găsești scuze pentru a nu face sport, atunci când implici si o a doua persoana in planurile tale.
Pentru că încet, încet se apropie toamna cu zile mai scurte și tristeți specifice, Lumi -o antrenoare dragă mie, mi-a povestit că sportul nu este doar o metodă de a ne păstra sănătatea fizică și cântarul sub control, ci și o sursă de bună dispoziție.
Așa că, ce să mai așteptăm ?
Foto Arek Adeoye – Unsplash