ECONOMISIRE

Nu arunca pâinea

Dacă arunci pâinea, plânge Maica Domnului  – așa îmi spunea bunica mea in copilărie.

Pe vremea aia nu se punea problema ca o coajă de pâine care nu mai era proaspătă să ajungă la coșul de gunoi, pentru că mergea la hrana purcelului din ogradă.

Mai apoi insă, crescând la bloc, am observat că și mama avea cumva o mai mare atenție pentru resturile de pâine. Asta pentru că și ea auzise desigur expresia cu plânsul Maicii Domnului, în copilărie.

O mare parte din noi avem o relație specială cu pâinea. Gustul și mirosul pâinii proaspete scoase din cuptor poate evoca multe amintiri pentru fiecare din noi.  Se vorbește de pâine in istorie, în religie iar mai apoi când devenim responsabili de a pune o pâine pe masă în propria familie și expresia asta stârnește senzații fie de mândrie fie de îngrijorare.

Toate sentimentele astea ne fac să nu fim indiferenți față de felul în care folosim pâinea.

Bunicii și părinții aveau metode de a se asigura că o folosim mereu, fără să aruncăm din ea, încă înainte de a se gândi să o păstreze la congelator (unde rezistă bine mersi câteva săptămâni dacă e ambalată în folie de plastic, cât de etanș se poate).

Ce poți să faci cu resturi de pâine:

  • Să o usuci puțin în cuptor iar apoi să o macini și să o folosești ca pesmet în rețetele tale preferate.
  • Să o tai cubulețe mici, să o bagi la cuptor stropită cu puțin ulei de măsline, sare și ierburi ca să o transformi in crutoane pentru supe cremă.
  • Sa o transformi in friganele cu scorțișoară. Noi ii spuneam în copilărie bundas kenyer – adică pâine cu bundiță.
  • Să faci o budincă de pâine – ai nevoie de puțin lapte, câteva ouă și …furculițe pentru cei care se vor năpusti să o devoreze.
  • Să faci un desert cu mere, pesmet și scorțisoară. Eu în loc de crema de vanilie, vara pun un glob de înghețată.
  • Englezii fac un sos cu pâine – bread sauce, care se consumă cu carne de pasăre .
  • Să o folosești pentru supa spaniolă gazpacho– supa rece de vară cu roșii și castraveți.
  • Să faci Supa ribollita – o supă țărănească din Toscana, cu multe legume, pe care o laudă Jamie Oliver.
  • Să faci o salată panzanella. Adică o salată cu pane – căci italienii așa îi spun la pâine. Față de rețeta clasică poți completa bucățele mici de anșoa ori pește din conservă, în funcție de gusturile tale sau ale celor dragi.

Italienii au o întreagă enciclopedie de rețete cu bani puțini, la care i-au spus cucina povera – adică bucătăria săracului. Doar că ei nu se rușinează de chestia asta ci și-o asumă ca parte a istoriei lor culinare.

Poftă bună !

 

Photo credit – Nicholas Barbaros Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *