ECONOMISIRE

Există un procent din venitul lunar, care se recomandă să îl economisim în fiecare lună?

Am regăsit deseori articole pe acest subiect în literatură, încheiate de multe ori cu raspunsuri în coadă de pește cu formula– depinde …..

Nemulțumită de răspuns, am analizat, am calculat și am ajuns la un procent de minim 10% dar cu recomandarea de a urca la 20% din veniturile lunare procentul pe  care ar trebui să il punem deoparte în fiecare lună.

De ce 20 %?

Pentru că desi fiecare din noi suntem în etape diferite, avem fiecare nevoie de resurse, chiar dacă le dăm utilizări diferite.

Fie punem bani deoparte pentru un concediu de vis, pentru a ne lua o casă sau pentru o mașină, obiceiul de a economisi este o preocupare pentru toți cei care iși respectă munca și efortul suficient pentru a chibzui cheltuielile.

O parte din acesti bani –  o sumă reprezentând 10% sau 12% din câștigul tău lunar, ar fi bine să se indrepte pentru economii pe termen lung. Cel puțin jumătate să  fie in Eur. Un procent cuprins intre 8 si 10% il vei folosi mai întâi pentru a-ți face fondul de urgențe și cel de sigurantă  Cel de urgență trebuie să acopere mici cheltuieli neprevăzute iar cel de siguranță trebuie să acopre cheltuielile tale vitale pe minim 3 sau 6 luni. După ce ai aceste fonduri constituite, poti folosi economiile pentru a-ți plăti accelelat datoriile (dacă le ai) pentru că știm cu toții-  sumele luate împrumut cu dobandă sunt bani care costă. Mult

Ar mai fi un aspect. Dacă venitul tău nu a evoluat spectaculos  în ultimii ani e posibil ca nici obiceiurile de consum să nu se fi schimbat dramatic, iar in acest caz procentul de 20% îl poți gestiona din mici modificari ale ale modului în care cheltui banii , fără să simți o frustrare majoră .

Dacă estimezi că în viitorul apropiat vei avea cheltuieli majore (o intervenție chirurgicală, sosirea pe lume a unui copil sau allele asemenea) poți aloca mai puțin pentru economiile pe termen lung și mai mult  la cele pentru construirea unor resurse imediate .

Ce e de folos de fiecare data când vine vorba de calcule și planuri este să îți aloci timp, liniștit cu creionul si hârtia sau un spreadsheet in excel și să te gândești ce cheltuieli majore te așteaptă anul acesta, Astfel îți faci concret o imagine a ceea ce te așteaptă și poți să pregătești din timp sume pentru ce vei avea nevoie. Va trebui să schimbi mașina de spălat sau centrala termică ce da rateuri? Vrei să mergi în concediu sau  vrei să trimiți copii într-o tabără costisitoare?  De exemplu dacă pentru o mașină ai nevoie de de 5000 de Eur și vrei să o cumperi în 2 ani, ar trebui să economisești  cam 200 de Eur pe lună. S-ar putea și să constați că odată  calculele făcute, va trebui să ajustezi alte cheltuili ca să poși economisii banii ăștia. Atunci va trebui să stabilești care iți sunt prioritățile și să te ții de decizia odată luată.

Aduna de acum ca o furnică. Vezi ce cheltuieli sunt musai si.ce bani se duc pe lucruri sau experiențe pe care doar ni le dorim dar nu ne sunt de neaparată trebuință.

În momentul în care obiectivele sunt clare, creierul nostru va începe să lucreze că să găsească soluții pentru a pune deoparte cele 20 de procente.

Se poate. E o provocare la început dar după ce apar rezultate, satisfacția e pe măsură.

 

Photo credit: Unsplash.com- Mathyas Kurmann

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *