De multe ori cheltuim fără să ne dăm seama, iar mai apoi ne întrebăm unde s-au dus banii. Asta pentru că o bună parte din acțiunile care compun rutina zilnică, le facem pe sistem de pilot automat.
Ce ar fi dacă am stabili niste acțiuni care să se transforme în rutină și pentru economisire?
Psihologii ne spun că percepem ca mai puțin deranjante, orice acțiuni pe care le încadrăm într-o rutină. De la obiceiul de a ne face patul dimineața, la acela de a ne bea cafeaua fără zahăr ori de a ne face aprovizionarea de la același magazin, toate se transformă în rutină și le facem mai mult sau mai puțin mecanic, fără să le luam foarte tare în seamă.
Există așadar și mici gesturi de economisire, pe care le putem transforma in obiceiuri, cu rezultate foarte frumoase asupra finanțelor proprii. Dacă de mâine ne-am propune să nu cheltuim nimic, poate ambiția ne-ar ține cateva zile ori săptămâni, iar după aceea sentimentul de frustrare ar crește. E ca la cura de slăbire, mulți încearcă rețete drastice, dar puțini pot obține rezultate bune și cel mai important, și mai puțini pot să mențină rezultatele. În schimb cei care fac schimbări cu pași mici ai stilului de viață, obțin rezultate mai bune în timp.
Mai întâi însă, te-aș ruga să iți stabilești prioritățile.
Ai nevoie de bani pentru vacanță, ai nevoie de o suma pentru a cumpăra un obiect mai de valoare în casă ori vreu să scapi de datorii ?
Stabilește care e scopul tău și ține bine minte în ce interval de timp vrei să îl atingi.
Apoi poți aplica unul din trucurile de mai jos
1 Stabilește o zi pe săptămână în care sa nu cheltui nimic.
Nu te opri la magazin nici pentru o pâine sau suc. Dacă te setezi așa, vei vedea că în timp vei ajunge și o persoana mai organizată. O zi nu se intamplă nimic, economia mondială nu se va prabuși dacă nu plătești tu ceva în acea zi. Stabilește ziua fără cheltuieli în timpul săptămânii când tentația de a cheltui este mai ușor de gestionat.
2.Automatizează.
Dacă încasezi salariul prin bancă, aplicațiile bancilor oferă posibilitatea de a transfera automat o sumă în contul tău de economii. Fă așa încât o sumă să intre automat în contul tău de economii iar in timp urmărește ce forma de a-I păstra e mai bună pentru tine (conturi de economii, depozite, fonduri mutuale, etc). Calculele de buget lunar le vei face de la bun înceut fără acea sumă și vei vedea că o să ajungă resursele.
3.Cerceteaza sistematic în cămară. Vezi ce borcane stau de ceva vreme în frigider.
Combină ceva cu ingredientele la îndemână, înainte de a da fuga la cumpărături. Internetul e plin de rețete, doar puțină rabdare să ai ca sa gasești rețeta ce conține exact ingredientele tale.
+1 …Aduna bancnotele de 5 lei, ori de câte ori le găsești in portofel.
Pune toate bancnotele de 5 Ron pe care le găsești in portofel undeva deoparte la păstrare, iar la finalul lunii vei observa ceva – nu ai simțit lipsa bancnotelor iar bănuții strănși sunt dovada că și tu poți să faci economii.
Orice metodă aplici fă-o fără să te încrâncenezi. E efortul tău iar rezultatele trebuie să te bucure nu să te frustreze.
Începutul e mai greu, dar am încredere că vei reuși!