ACASAECONOMISIRE

Folosește-te de lucruri și iubește oamenii, nu invers

Se spune ca Alexandru Macedon a cerut să fie îngropat într-un sicriu din care au fost lăsate să îi iasă mâinile în afară. Asta pentru ca cei care il conduceau pe ultimul drum să vadă că nu ducea nicio bogăție cu el pe lumea cealaltă. Cu toate astea, faptele lui de vitejie sunt și acum în cărțile de istorie. E adevărat, a adunat și bogații, dar nu le-a luat cu el, nu pentru asta a rămas în istorie.

Cred că nimeni pe lumea asta nu iși doreșe să fie în amintirea cuiva cu o remarcă gen ….”a fost o ciufută și o certăreață, dar ce mobilă faină avea în living….”

Avem un timp limitat în viața. Nu ar fi păcat să ne concentrăm pe a aduna lucruri în loc să ne concentrăm pe ce avem  noi de făcut în lumea aceasta?

Poate suntem pe lume pentru a fi un bun părinte, un copil de ispravă, soțul sau soția de dragul căruia cineva se grăbește spre casă, prietenul ori prietena pe care te poți baza la nevoie.  Poate suntem aici ca să fim un invățător bun pentru cineva, un coleg de nădejde sau meșterul care poate repara tot ce bagi în priză.

Nu oameni de ispravă ne dorim să fim? Eu cred ca ca.

Dar hai să vedem …unde în descrierea de mai sus apar obiecte?

Nicăieri.

Atunci de suntem așa încrâncenați să avem, să adunăm, să deținem cât mai multe lucruri?

Mark Twain spunea odată: “Cele mai importante două zile din viața unui om sunt cea în care ne  naștem și cea în care ne dăm seama pentru ce suntem pe lumea asta .”

Dacă ne concentrăm pe obiecte, pe a avea cât mai multe, în speranța că asta ne face fericiti, ne bazăm mereu fericirea pe ceva din exterior.

Pe lângă asta, ne mai alegem și cu grija de a întreține obiectele alea – să le plătim la început, apoi să le depozităm, să le curațăm să le reparăm când se strică și câte și mai câte  ….

Nu vorbesc aici de bunurile de strictă necesitate, ci de acele obiecte care mai mult ni le dorim decât ne trebuie. Ne lăsăm convinși de reclame că ne vor face viața mai usoară (desi nu e musai așa) sau că vom avea cine știe de avantaje (majoritatea de imagine) dacă devenim stăpănii a cât mai multe lucruri.

Dar timpul pe care îl cheltuim ca să facem banii pentru a cumpăra ceva ori mai apoi pentru a curăța o mie și o sută de lucruri, cu conștiinciozitate și simț de răspundere, nu ar fi mai bine dacă l-am petrece cu cei dragi?

Poate am petrece timp cu copilul dornic să ne spună cum a fost la grădiniță în loc să ștergem praful de pe  5 obiecte de decor. Sau facând aprovizionarea pentru un vecin singur în loc să căutam să reorganizam dulapul de haine a 3-a oară ca să mai încapă cele 4 tricouri cu imprimeul cu frunze albastre care e la modă doar în luna iulie 2020…

Partea și mai ciudat este că după ce cumpărăm ceva, ne despărțim cu greu de acel obiect, chiar și în situația în care ne dăm seama că achiziția nu a fost cea mai inspirată decizie. Mai apoi  reacționăm mecanic și ne vom mai și gândi să înlocuim acel obiect dacă se strică.

Îți propun un exercițiu. Fă o mica verificare de exemplu în dulapul din bucătărie sau în sertarul de tacâmuri și vezi dacă nu ai acolo obiecte pe care nu le-ai folosit deloc în ultimele 3 luni.

Poate nu au costat mult dar sunt un exemplu de lucruri pe care le cumpărăm și nu le folosim.

Si mai e ceva.

Cât timp ti-a luat să le cumperi? Crezi că în intervalul acela de timp ai fi putut să suni un prieten pe care nu l-ai auzit de mult, pur  și simplu ca să îl întrebi ce mai face?

Pentru că și despre asta e vorba, Dacă ne concentram pe lucruri, pierdem bani și pierdem timp pe care l-am putea folosi ca să îl transformăm în acțiuni sau chiar în afecțiune pentru cei dragi din jurul nostru.

Așa că ….. obiecte ar trebui să deținem câte ne sunt strict necesare și să ne folosim de ele 100%, iar oameni dragi alături …. cât  de mulți suntem norocoși să avem.

 

Photo credit Marino Bobetic- Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *