ECONOMISIREUncategorized

7 metode ca să reduci cheltuielile în locuintă.

În bugetele noastre, unul din capitolele cu pondere mare este cel al cheltuielilor de consum în locuință. Fie că e vorba de consum de apă, electricitate sau gaz, fiecare din noi urmărește atent nivelul facturilor din fiecare lună.

 

Prima etapă, cea cu  nu lăsa apa să curgă la robinet în timp ce te speli pe dinti șau montează becuri cu led cred ca că e bine cunoscută de toți, așa că vă propun să analizăm împreună alte cheltuieli pe care ar trebui să le ținem sub control.

 

1. Pentru a ține în frâu facturile de gaz,  majoritatea consumatorilor au instalat deja un termostat. Termostatul se poate regla așa încat temperatura în casă să fie cu unul sau două grade mai in jos pe timpul noptii fără a simți un disconfort. Dacă pe timpul zilei există intervale de timp în care toți membrii familiei sunt plecați  (serviciu, școală, grădiniță) temperatura poate să fie cu 4 sau 5 grade mai mică decât cea obișnuită. Adică, dacă sunteți obișnuiți cu o temperatură de 22 de grade, în intervalul de timp când nu sunteți acasă (de exemplu între orele 8 și 17) termostatul poate să coboare la 17 grade. Diferențe mai mari 5 grade de temperatură pot să determine în timp apariția condensului.

2. Alege electrocasnice cu clasă energetică  AA ori AAA. Stiu că cele cu clasă energetică B sunt mai ieftine dar diferența de preț merită prin prisma economiei la consumul de energie.

3. Verifică izolația geamurilor. Majoritatea clădirilor au de acum sisteme de tâmplărie cu geam termopan în rame PVC, aluminiu sau lemn. În timp, sistemele de inchidere reacționează la temperaturi extreme, se uzează și nu mai asigură o etanșare corectă. Solicită firmei care a montat tâmplăria să facă un nou relgaj dacă e cazul.

4. Atenție la locurile în care poți uita lumina aprinsă. Montează senzori sau întrerupătoare cu led. Daca ledul de la intrerupător e stins, e clar că lumina e aprinsă. La mine în casă se întămpla frecvent să râmână  lumina la baie aprinsă. Întrerupătorul cu led a  costat 15 Ron iar acum  problema e rezolvată.

5. Repară instalațiile înainte să fie prea târziu. Un robinet care picură, o scurgere înfundată se pot repara/ înlocui/curăța cu costuri modice. Daca ajungi la o inundație … costurile sunt incomparabil mai mari. Ideea este una pe care o vei regăsi în mai multe postări de pe blog – fii mai atent la situațiile cu potențial de creștere a costurilor. Nu aștepta să se întâmple ceva, ci ia măsuri din timp.

6. Inlocuiește o baie în cadă cu un duș rapid. E adevărat e mai relaxantă o baie cu spumă și săruri parfumate. Statisticile arată că pentru a face o baie in cadă avem nevoie de aproximativ 140 litri de apă. Dacă ești genul de persoană care preferă să-și incheie ziua intr-o cadă plină, consumul se ridică la aproximativ 4000 litri pe lună. Plus consumul celorlalti membri ai familiei, mașina de spălat, chiuveta din baie și bucătărie, rezervorul  WC…. costurile cresc. La duș cantitatea de apă variază. Dacă ai obiceiul sa te speli rapid în 4-5 minute, consumi înte 40 si 60 de litri de apă. O cabină de duș simplă are un consum mai mic de apă decât cabinele de duș complexe, cu duze prin care ies mai multe jeturi simultan. Obiceiurile de spălare pot influența  cresterea sau scăderea consumului de apă. Dacă apa curge când astepți ca masca de păr să își facă efectul (măcar 3 minute) irosesti litri buni de apă.

7. Dacă poți, montează panouri de energie solară. Dacă locuiești la casă, socotește că panourile solare pot produce intre 50% – 70% din necesarul anual de apă caldă al unei case, iar pe timp de vară 90%-100 % din necesar. Cerințele minime sunt să existe posibilitatea montării panoului cu orientare catre sud, sud est sau sud vest iar panta de montaj a panoului solar sa fie de minim 15 grade.

 

Efectele unor astfel de modificări poate nu sunt observabile în prima lună, dar în timp pot sa însemne economii care ne dau o grijă în minus.

 

Photo by Jacques Bopp on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *