O metodă de economisire ce câștigă popularitate este regula 50% -50%.
Calculul e simplu și se referă la a economisi 50% din câștigul net lunar.
Tehnica asta se poate folosi atunci când iți construiești fondul de avarie de 3-6 luni de cheltuieli minime lunare ori când vrei să achiti accelerat un credit sau când estimezi pentru perioadă cunoscută în viitor că vei avea cheltuieli semnificative (trebuie să schimbi mașina, organizezi de exemplu nunta unui copil sau știi că o procedură medicală va costa mult).
Sună drastic dar se poate face.
Setează-te că este pentru o perioadă scurtă de timp și stabilește-ti un obiectiv clar – prin metoda 50% – 50% voi aduna suma de 5000 Ron, necesară pentru cutare lucru sau eveniment.
Prin metoda asta, fosta mea colega O a achitat creditul contractat pentru construirea unei case, in doar 5 ani. Practic socotise împreună cu soțul ei că salariul lui le ajunge pentru trai iar salariul ei mergea lunar pentru plata accelerată a creditului. Acum se bucură de casa lor confortabilă fără grija dobânzilor care ar fi făcut construcția casei mai scumpă la final.
Americanii îi numesc pe cei ce pot să aplice această metodă The supersavers.
Statistic sunt acea categorie care achită creditele ipotecare într-un interval mai mic de 10 ani, chiar dacă au contractat un împrumut pe o perioadă mai mare de timp. În general sunt familii cu două venituri sau persoane cu venit mediu/ridicat. Sunt cei care economisesc din timp pentru taxele școlare ale copiilor sau au rezerve pentru pensie.
Ca și colega mea, the supersavers aplică niscaiva reguli:
1.Stabilesc care sunt cheltuielile musai și fac tot ce pot ca nivelul acestora să se încadreze în limita unui salariu din cele două care intrau într-o lună în conturile familiei . Lucrurile se ajustează pe parcurs, initial limitarea find la nivelul salariului celui mai mare din familie. Tot ajustând pe parcurs descoperi că la categoria musai intră relativ puține lucruri, dacă iți păstrezi puterea de concentrare- focusul pe obiectivul care te face să economisești.
2.Se concentrează pe cheltuielile cu ponderea cea mai mare și le țin sub control.
Atunci când faci economii trebuie să vezi care sunt cheltuielile tale cele mai mari, unde ai putea obține efectul maxim dacă ai face reduceri. Unde sunt …. The big wins ?
Tot statistic- in România ponderea cea mai mare în bugetul unei familii o au cheltuielile cu chiria, alimentele si transportul.
Familia din exemplul meu a trăit o vreme într-un apartament mic, în aceeași curte cu o mătușă, in loc să închirieze ceva… mai fancy ori mai central. Apartamentul fiind mic și consumurile erau de nivel redus. Aveau o singură mașină dar știau exact orarul autobuselor.
Nu i-am auzit să povestească despre restaurante ci despre sisteme ecofriendly de încălzire a casei pe care o aveau în construcție, iar asta m-a facut să înteleg că mereu este vorba despre priorități și alegeri.
3. Sunt foarte atenți la cheltuielile ascunse sau la orice bonificații ce se pot obține.
De exemplu, dcă plătești impozitele locale pe proprietate până la 31 martie, ai o bonificație de 10%. Dacă plătești prima de asigurare anual sau semianual, nu trimestrial unele firme de asigurari acorda reduceri, etc. Chiar dacă sumele din această categorie nu sunt foarte mari, faptul că nu mai ai grija lor îți permite să te concentrezi pe acele segmente de cheltuieli pe care să le controlezi ulterior.
Pe mine metoda asta m-a ajutat să îmi construiesc fondul de avarie. Am stat și am despicat ce sume ne trebuie în fiecare lună pentru a acoperi acele basic living expenses de care am tot citit. Aveam de ales între a strânge cureaua … mai puternic o vreme sau de a aduna câte un pic și câte un strop. Am ales prima variantă dar selecția depinde de fiecare din noi, de nivelul veniturilor, de context și de motivul pentru care decidem să aplicăm această metodă de economisire.
La mine a funcționat și sper să fie de folos și altora.