ACASA

Cât timp ai da pentru un obiect ?

Suntem obișnuiți să măsurăm valoarea lucrurilor în bani. O pereche de pantofi costă 300 de Ron, un Iphone modest 2500 Ron, o carte 40 de Ron sau o cafea în oraș  poate 15 Ron.

Dar dacă de mâine ar trebui să folosim o altă unitate  de măsură ?

Dacă de mâine am încerca să măsuram obiectele în timp ?

 

Timpul e singura resursă de care dispunem în aceeași masură și eu și tu si  Warren Buffet sau Jennifer Lopez.

 

Întrebarea este ce facem cu timpul nostru, mai ales cu timpul pe care ne decidem să il petrecem la muncă, timpul pe care îl petrecem pentru a face bani.

Să spunem ca ai un salariu net de 2800 Ron, pentru care lucrezi 21 de zile pe lună – câte 8 ore pe zi.

Hai să facem  împreună niște calcule.

21 X 8 înseamnă că lucrezi 168 de ore pe lună, deci pe oră primești 2800/168= 16.66 Ron.

O oră de muncă îți aduce un câștig de 16,66 Ron.

Vrei pantofii aceia de 300 de Ron de care am scris mai sus? Ei costa 18 ore de lucru, adica 2 zile și un sfert din viața ta profesională. Telefonul costă  mai mult – aproape o luna de lucru  (150 din cele 168 de ore de muncă dintr-o lună). Pentru o carte lucrezi aproape 3 ore iar pentru o cafea, o  oră.

Astea sunt cifrele.

Problema cu timpul este insă că deși e resursa care e aceeași și pentru mine și pentru tine și pentru Bill Gates – e finit. Și pentru mine și pentru oricine altcineva ziua are tot 24 de ore, ora are tot 60 de secunde dar mai important decât atât- timpul merge într-o singură direcție.

 

Adică ora 10 de azi e ora 10 de azi și gata. Nu o să se repete, nu mai poți face rost de undeva de ora 10 de ieri ca să faci altceva cu ea.

 

Și atunci te întreb – ești sigur că ora ta, cele 60 de minute unice, irepetabile din timpul tău au cea mai bună utilizare pe următorul obiect pe care vrei să îl cumperi ?

 

Pentru ce ai da un  ceas din viata ta ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *