CARTI PE CARE LE RECOMAND

Cărți pe care le-am citit și le recomand cu drag

Octavian Pantiș- Musai List

Cartea asta a ajuns în viața mea la momentul potrivit. Cred ca e una din cărțile care m-au influențat cel mai mult. E scrisă simplu, cursiv, de unul din cei mai vechi experți în learning & development din Romania – Octavian Pantiș. (www.qualians.com) Ca afliliere este de menționat că Octavian Pantiș a organizat doua dintre cele mai mari conferinte de business din Romania, una cu Philip Kotler si una cu Jack Welch.

În carte ideile se succed logic, fără chestii bombastice iar pe mine m-a ajutat să îmi limpezesc gândurile, să aleg pe ce să mă concentrez, să conștientizez că zilele trec iar timpul e cea mai prețioasă resursă. Pornind de la asta am pus accent în blog pe ideea de timp versus bani. Altfel spus – atunci când cumpăr ceva, contează foaerte mult  cât timp din viața mea aș da pe acel obiect .

Cartea o găsiți AICI

 

Dave Ramsey – Total Money Makeover

Dave Ramsey este unul din cei mai cunoscuti  guru ai finanțelor personale din lume. E ….. tăticul majorității ideilor care apar pe blogurile de finanțe personale.

Ce mi-a plăcut mie la cărțile lui e faptul că și-a transpus ideile in concepte simple.

Ca să fii independent financiar parcurgi 7 pași (the 7 baby steps) abordarea pe care o ai pentru a dobândi independența financiară este să te miști ca o gazelă prin savană (gazelle intense) și multe altele. A fondat impreuna cu fiica sa Rachel Cruze și cu Chris Hogan un adevărat imperiu al gestionării finanțelor personale iar acum organizează Financial Peace University – o academie de educație financiară. Dave Ramsey rulz !

Cartea o găsiți AICI

 

George S Clason – Cel mai bogat om din Babilon

Cartea asta este pentru cei cărora le-a plăcut Khalil Gibran – Profetul sau pentru cei care acum se familiarizează cu anumite concepte și sunt mai receptivi la lucrurile importante îmbrăcate într-o mantie de poveste

Adică este o suită de pilde, povețe construite într-o poveste frumoasă dusă în istorie pentru a-i da aplicabilitare extinsă.

Pe mine nu m-a convins de tot pentru că din ce am cercetat, autorul  George C. Clason și-a  început activitatea cu The Clason Map Company of Denver, Colorado – firma ce a fost prima care a publicat un atlas rutier al Statelor Unite si al Canadei. Compania lui nu a supraviețuit marii crize economice din prima parte a secolului trecut iar omul a început să scrie un fel de pamflete despre frugalitate  încă din  1926, folosindu-se de parabole biblice și punând acțiunea în orașul mitologic Babilon.

Mai apoi mai multe bănci și firme de asigurări au distribuit pamfletele sale iar cele mai faimoase au fost compilate  în cartea Cel mai bogat om din Babilon –secrete de success din antichitate .

Pe de altă parte, lui George C.  Clason i se atribuie paternitatea expresiei – “Pay yourself first” plătește-te pe tine mai întâi .

Cartea o găsiți AICI

 

Warren Buffet – The Snowball

Aceasta este o biografie a  lui Warren Buffet, redactată cu acordul său de catre Alice Schroeder  și este primul volum autorizat despre unul din oamenii de afaceri care au prețuit maxim discreția cu privire la viața lor personală. Titlul cărții  vine de la unul dintre comentariile lui Warren Buffet: “Viața este ca un bulgăre de zăpadă. Un lucru cu adevărat important în viață este găsirea unei zăpezi prielnice și a unui deal inalt”.

Buffet a transformat încă din 1965 Berkshire Hathaway într-un adevărat conglomerat cu o valoare 179 miliarde de dolari, ocupându-se de afaceri in cele mai diverse domenii. Deși este posesorul unei averi fabuloase, Buffet locuiește și acum în casa cumpărată în 1958 , pe care aplătit atunci 31.000 $.

Cartea o găsiți AICI

 

Charles Duhigg – The power of habit

Mi-a plăcut mult cartea asta pentru că eu cred că obiceiurile de  cheltui sunt cumva pe un calapod similar cu cele de a ne alimenta. In carte,  autorul aduce un argument incurajator: cheia reușitei noastre de a face cu regularitate ceva  – fie  exercitii fizice sau economii este înțelegerea modului în care funcționează deprinderile. Duhigg face o analiză pertinentă, cu multe exemple, a modului in care comportamentele de rutină ne iau in stăpânire și caută un răspuns la întrebarea dacă obiceiurile sunt susceptibile de schimbare.

Charles Duhigg este jurnalist american și autor de non-ficțiune care a câștigat premiul Pulitzer. El a fost reporter pentru The New York Times și este autorul a două cărți despre obiceiuri și productivitate, intitulate The Power of Habit: Why We Do What We Do in  Life and Business and Smarter Faster Better.

Cartea o gasiți AICI

 

Marie Kondo – Magia ordinii

Cartea scrisă de Marie Kondo a fost citită până acum de 1.5 milioane de oameni și a devenit un fenomen.

E despre ordine, nu musai despre bani, dar rânduiala în casă și în minte susține un sistem întreg de idei ordonate iar gândurile despre gestionarea banilor capătă claritatate.

Marie Kondo, o japoneză și cu ochii numai zâmbet  te învață despre cum că sortezi lucrurile care iți aduc bucurie- spark joy spune ea și despre cum să dai drumul din viața ta obiectelor care nu îți sunt de folos.

E o carte tare faină, are trucuri de organizare care te ajută să găsești mai repede fiecare obiect din casă. Făcând ordine îți dai seama că în realitate nu folosești toate obiectele de care te înconjori, nu toate îți sunt necesare, poate o parte doar le-ai dorit iar acum nu îți sunt de folos. Mie după citirea cărții mi-a luat puțin timp să îmi fac curaj să intru in debaraua unde țin hainele  -dressing cică îi zice. La finalul acțiunii de curățenie am avut în clar în minte ideea că de acum încolo dacă aduc un obiect acolo musai trebuie să dau alt obiect afară .

Cartea o  găsiți  AICI

 

Robert Cialdini – Psihologia persuasiunii – totul despre influentare.

Citind cartea asta m-am dumirit  cum funcționează campaniile de vânzări, de ce  suntem influențați de detalii aparent fără importanță dar și cum putem să contracarăm trucurile pe care  le folosesc  alții pentru a ne convinge să cumpărăm ceva.

Cartea garantează două lucruri: niciodată nu te vei mai simți obligat sa spui “da”, când de fapt gândesti că ar fi in interesul tău să spui “nu” si că vei avea mai multă influentă pe viitor. E o industrie întreagă care se luptă să ne convingă să cumpărăm ceva așa că e bine să știm ce artificii folosesc.

Cartea o găsiți AICI

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *