DE CE CHELTUIM (PREA) MULT

Ce faci dacă simți că te afli înr-o groapă și vrei să ieși din ea?

Răspunsul e simplu: te oprești din săpat…

Ce faci dacă simți că nu stai chiar bine cu banii?

Te oprești, îți tragi sufletul, analizezi fără milă cheltuielile și le reduci pe cele care nu sunt musai.

 

Anul trecut a fost, în toată nebunia lui, un bun prilej pentru mulți dintre noi, de a analiza ce ne  lipsește cu adevărat și care sunt buruiel, serviciile sau experiențele pentru care nu ne-am putut abține să cheltuim și în pandemie.

La întrebarea – ce ne-a lipsit ?- răspunsurile diferă de la persoană la persoană și țin de mult prea multe variabile pe care să le putem analiza în acest articol. Ce a apărut frecvent în multe serii de răspunsuri a fost ceea ce numim plasă de siguranță, adica o mică rezervă de bani.

 

Nu poți să ai o rezervă de bani dacă în fiecare lună  cheltui tot ce câștigi. Iar dacă ești obișnuit să apelezi la rezerva de pe card în fiecare lună, ce să vezi … o să se termine.

Mai mult decât atât, dacă e musai să avem un lucru exact acum, e crucial să cercetăm până găsim cea mai bună opțiune la cel mai bun preț.

Într-un experiment de psihologie considerat deja clasic, derulat la universitatea Stanford in 1970,  unui grup de copii i s-a prezentat o alternativă. Pot sa manânce o gustare acum sau să aștepte un interval de timp și să primească două gustări mai târziu. Aceia dintre copii care a urezistat tentației, care și-au controlat impulsurile, adica au putut amâna bucuria unei recompense,  au obținut scoruri mai bune la examenele scolare ulterioare.

Partea bună este ca impulsurile se pot controla iar voința se poate educa.

Putem invăța să ne abținem de la cheltuielile impulsive care ne fac să avem o situație financiară precară, pentru a ne atinge propriile obiective financiare.

Ne dorim o rezervă  care să acopere cheltuielile familiei pentru 3- 6 luni ? Atunci poate e bine să mai analizam o dată cheltuielile zilnice și să le reducem pe acelea care nu sunt necesare.

Putem face o muncă suplimentară care să ne aduca un venit în plus ? Atunci reducem timpul alocat televizorului, rețelelor sociale sau altor ocupații care nu ne aduc un plus de valoare și găsim timp pentru lucrul în plus.

Niciodată, simplu fapt că ne plângem unui prieten sau familiei că nu stăm bine cu banii, nu va schimba  situația.

Lamentările nu rezolvă niciodată o problemă.

Ajută în schimb să stim foarte clar ce vrem de la noi înșine și implicit de la finanțele personale.

Le vrem mai puțin firave? De noi depinde sa le aducem  într-o formă mai bună .

Vrem sa nu mai fim intr-o eternă groapă financiară ?

Atunci ne oprim din săpat!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *