Black Friday sau ….nu, multumesc ?
In fiecare an e o adevărată nebunie legată de cumpărături de Black Friday. Comercianții anunță reduceri fantastice, promoții peste promoții… ce mai, un adevărat rai al cumpărăturilor…
Termenul de Black Friday, adică vinerea neagră, a apărut în Philadelphia și fost legat în prima fază de blocaje grele de trafic vineri, după Ziua Recunoștinței.
Daca facem o comparatie cu termenele din contabilitate, ne putem gândi și că multi comercianti care ar fi putut sa fie in rosu – adică pe minus din punct de vedere al vânzărilor, trec pe negru – adică pe profit după Black Friday.
Black Friday este considerată cea mai aglomerată zi de cumpărături din Statele Unite, iar de acolo conceptul s-a extins în toată lumea.
O fi bine?
O fi rău?
Ca în multe situații, nu există un răspuns universal valabil.
Dacă urmărești de multă vreme un produs, știi că cel mai bun preț găsit de tine este de 150 de Ron, l-ai prins în buget si e ceva care iți trebuie, e ok sa cumperi de Black Friday dacă il găsești cu 120 Ron.
Dacă intri în mall și bântui prin magazine să vezi dacă îți pică ceva cu tronc, sunt șanse mari să cumperi chestii pe care vei citi preț redus cu 50%, chiar daca pretul afișat, cu reducere cu tot, este mai mare decat în alt magazin.
Oricât de puternici ne credem, trebuie să știm că toate reclamele din ziua de azi au la bază cercetări făcute de psihologi, specialiști în comportamente de cumpărare și e foarte greu să le reziști.
Dacă ești într-o perioadă în care ai ca prioritate să strângi bani pentru a avea o rezervă, să ai sumele necesare pentru ceva de valoare semnificativă sau pur și simplu vrei să ții cheltuielile sub control, de Black Friday … stai pe acasă nu prin magazine. Uită de magazinele online si o să vezi că prețurile nu vor crește dramatic în următoarea zi.
Iar dacă vor crește, o să scadă din nou, pentru că marea majoritate a retailerilor mai au o campanie care se numește Mid Season Sale – care începe in 15 ianuarie.
O explicație logică a fenomenului e mai ușor de înțeles, dacă analizăm cum influențează comportamentele de cumpărare volumul de vânzări, pe tot parcursul anului:
Decembrie – vânzările sunt mari pentru ca lumea achiziționeaza cadouri de Crăciun
Ianuarie – vânzările sunt în general reduse – așă că a apărul Mid Season Sale – reducerile din jurul datei de 15 ianuarie, pentru a impulsiona cumpărăturile. De multe ori reducerile sunt artificiale sau prezentate cosmetizat.
Februarie – se pune presiune mare prin Valentine’s Day … hai să mai avem o sărbătoare cu care să incurajăm consumul
Martie– vânzările sunt influențate de 1 si 8 martie
Aprilie/ Mai – vânzări ok în funcție de datele la care sunt Sărbătorile Pascale
Iunie/ Iulie/August – se fac promovări intense pt produsele de sezon dar vânzarile sunt influențate de pregătirile de concediu.
Septembrie – la începerea școlii vânzările cresc (haine, rechizite…etc)
Octombrie – începe anul universitar – vanzarile cresc (iar haine, rechizite, accesorii, etc)
Noiembrie– nu începe nimic… deci a apărut Black Friday
E mai clar acum de ce putem urmari reducerile pe tot parcursul anului?
E mai clar ca putem face o achiziție când e mai ok si pentru noi?
Decât să dăm iama în cardul de credit – purtător de dobanzi, în noiembrie, putem să cumpărăm aceleași produse în ianuarie- foarte posibil la un preț similar sau mai mic, cu sumele care le-am pus deoparte din timp.
Decizia aparține fiecăruia dintre noi.
Photo credit – Ashkan Forouzani – Unsplash