ECONOMISIRE

3 Prejudecăti despre bani, la care trebuie să renunți

Se spune că într-o conversație politicoasă nu se vorbește despre politică, religie și bani.

De ce oare?

Pentru ca subiectele de mai sus suscită de fiecare dată dezbateri aprinse, deoarece noi oamenii avem păreri extrem de diverse pe aceste teme.

 

Nu povestim acum despre religie sau politică, nu asta e tema blogului.

 

Dar sa vorbim o clipă despre bani – care nu sunt nici buni, nici răi sunt pur și simplu niște resurse de care avem nevoie pentru a ne duce la îndeplinire planurile.

 

Care sunt  însă cele mai des întâlnite preljudecăți legate de bani?

 

  1. Banii sunt făcuți să fie cheltuiți – acum în prezent .

Până la partea cu banii sunt făcuți să fie cheltuiți sunt de acord – nu vad de ce i-aș pune în ramă să mă uit la ei ca la o pictură. Cu partea de acum în prezent – cred ca e o altă discuție – banii trebuie cheltuiți cu cap, așa încăt să obții cele mai bune rezultate cu ei – lucrurile de cea mai bună calitate pe care ti le permiți, o experiență de viață deosebită pentru tine sau cei dragi, un viitor lipsit de griji, etc. E foarte greu să ținem în frâu dorința de a cheltui rapid, pentru că tentațiile sunt peste tot, ne bombardează zilnic o mie și o sută de mesaje de marketing care vor să ne convingă că avem ACUM nevoie de produsul X sau Y. Dar de fapt ce îți dorești mai mult? Cel mai nou model de Smartphone? O rezervă pentru zile negre?  Să ai ani puși deoparte pentru un concediu?

E despre alegeri. Despre cum aleg sa folosești rezultatul unei ore sau a unei saptamani, sau a unei luni din viața ta- convertite în bani. Dar atenție – ziua de ieri nu o por adduce înapoi …

 

  1. Dacă îți faci un buget – ești zgârcit.

Lasă-i pe alții să pună etichete, tu vezi-ți de planurile tale și fii chibzuit ca până acum. Peste 5 zile sau 5 luni sau 5 ani o să conteze că amicul X te-a incadrat în vreo categorie? Sau peste 5 ani tu vei avea venituri pasive, ori nu vei avea credite iar amicul respectiv va trăi în continuare de la un salariu la altul? Cu ce te ajuta etichetele altora in planurile tale?

 

  1. Imi permit acum ceva – trebuie să și cumpăr.

O tactică des folosită în vânzări este aceea de a sparge în fragmente mici suma totală de plata. Doar 170 de Eur pe lună și poți să ai ultimul model al mașinii X sau Y.  Citește însă și înformațiile scrise cu litere mici – musai. De multe ori oferta e valabilă în cazul în care ai avans un anumit procent iar  durata de credit se duce pe mulți ani de acum încolo , oferta nu cuprinde cine știe cate alte cheltuieli, etc.

Formularea care imi place mie este una care clar ne ia de naivi pe toti consumatorii – oferta e supusă unor termene si conditii – dar nu detaliem care .

Dacă pui totul pe hârtie afli că, desi acum îți permiți acel articol, la final vei plăti pentru el o sumă mult mai mare decăt ai fi vrut.  Dacă acum o sumă de căteva sute de Eur pe lună pare ușor de plătit, gândește-te că veniturile nu sunt garantate pe viitor, nimic nu e bătut în cuie, iar un grad de indatorare ridicat poate genera probleme la cea mai mica reducere sau întrerupere de venit.

Și mai e ceva. Banii pe care îi aloci de pe acum pentru ceva luat în rate, îi împrumuți practic tot de la tine- cel din viitor. Oare tu persoana din viitor, peste 3 ani vei vrea să dai banii tot pe modelul acela de mașină?

 

 

Banii nu trebuie să fie musai un motiv de stres și îngrijorare. Nu ei ne produc pe noi ci noi câștigăm bani. Iar atunci nu tot noi ar trebui să fim cei responsabili și să le dăm cea mai bună utilizare? Și nu vom sta mai liniștiți știind că am făcut ce ne-a dus mintea mai bine ca să iî folosim eficient?

Cu puțină atenție și dacă ne concentrăm atenția pe ceea ce considerăm că e cu adevărat important  pentru fiecare din noi, cu siguranță vom reuși.

 

 

Photo credit – Unsplash Rodolfo Giglioli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *