Acum câteva săptămâni am adunat rețete de supe și ciorbe pentru care, din calculele mele, o porție nu costă mai mult de 4 sau 5 lei.
Am pregătit o listă cu rețete de felul doi, tot cu legături către site-uri unde caut rețete. Și aceste recomandări sunt tot cu costuri reduse.
Rețetele sunt majoritatea pentru 4 ori 6 porții și veți observa că se folosesc părțile mai puțin nobile din pui- aripioare sau pipote. Avem același conținut de proteine în tot puiul, așa că- de ce nu? Dacă tot vorbim de carnea de pui, bunicile noastre nu cumpărau piept de pui dezosat gata pus în caserolă. Foloseau toata orătania. Așa fac si eu acum, cumpăr un pui, iar dintr-o pasăre de 13-15 lei pot să gătesc 3 feluri de mâncare.
Iată mai jos rețetele mele preferate:
1.Pui cu fasole verde păstăi
O rețetă care se face repede și e pe placul tuturor. E o mâncare foarte bună vara cu fasole proaspătă dar se poate face pe tot parcursul anului (cu fasole congelată) și nici nu are multe calorii.
Rețeta este AICI
2.Dovlecei umpluți cu legume
Felul ăsta de mâncare e de post dar e teribil de gustos. Eu adaug verdețuri de sezon în compoziția umpluturii.
Rețeta este AICI
3.Gulii umplute
Aici e fain pentru ca din două gulii mai sănătoase ies patru capace de umplut. Iar gulii se găsesc aproape pe tot parcursul anului. Umplutura are carne și orez dar se poate face și varianta de post, doar cu orez și legume
Rețeta este AICI
4.Pilaf cu ciuperci și legume
Mama făcea pilaf în zilele de post iar pe vremuri in magazine găseai un sigur fel de orez. Acum se poate incerca cu mai multe soiuri, potrivit cu gusturile fiecăruia.
O rețetă faină găsiți AICI
5.Papricas de pui cu găluște
Atâta spun – să nu cumva să nu puneți boia, că se pierde tot farmecul. Și nu uitați de murături – merg de minune.
Rețeta rapidă e AICI
6.Linte cu carne de pui.
Rețeta din link este cu piept de pui, dar se poate face la fel de bine cu pulpe de pui sau aripioare (eu scot vârfurile aripioarelor).
O rețetă rapidă este AICI
7.Tocăniță de pipote cu mămăliguță
Timpul de fierbere e mai lung dar merită!
Rețeta e AICI
8.Ficăței de pui cu mazăre
Secretul este să ținem ficățeii în lapte minim o jumătate de oră înainte de preparare. Combinația între dulceața boabelor de mazăre și ficăței face felul acesta de mâncare foarte interesant.
Rețeta e AICI
9.Paste cu ton
Aceasta e o rețetă rapidă care se poate pregăti cu ingrediente pe care majoritatea le avem mereu în casă . Atenție- usturoiul se gătește rapid și dacă se arde devine amar.
Rețeta e AICI
10.Tocăniță de cartofi
Cred ca mai simplu de atât pentru orice bucătar, oricât de nepriceput ar fi, e doar omleta de cartofi.Rețeta inițială e de post. Se pot adauga însă cârnăciori cu coajă comestibilă sau bucățele de kaiser ori altă afumătură de prin frigider.
Rețeta e AICI