Stiți formularea aceea cu …pentru o viață sănătoasă medicii recomandă …? Eu cred că o recomandare de bun simț este să ai în fiecare zi doze de relaxare și distracție.
În timpul săptămânii timpul e scurt, iar clipele de relaxare sunt la finalul zilei – un film, o carte, o discuție cu cei dragi, un pic de exercițiu fizic, ce-o fi….
In weekend însă, avem mai mult timp la dispoziție, tentațiile sunt promovate intens. Marketingul e făcut de experți în psihologie, așa că e ușor fie să cedezi și să cheltui consistent fie să te frustrezi dacă stai doar cu ochii pe buget.
Nu renunța la a ieși cu prietenii, dar alege distracții care să nu te abată de la planurile tale pe termen lung. Iată câteva idei de entertainment pe sume …. mai mici:
1 Profită atunci când vremea e frumoasă și provoaca grupul de prieteni la o drumeție. Pe jos sau cu bicicleta, explorează vecinătățile orașului în care locuiești. Unde mai pui că în plus față de doza de oxigen ai si un bun exercițiu fizic. Get out and save up.
2.Organizează un picnic cu prietenii în aer liber în loc să mergeți la restaurant. Ca organizator poți să comunici fiecarui invitat ce să aducă pentru picnic și astfel cheltuielile se împart. E mult mai important faptul că vă vedeți și stați de vorbă decât ce se mănăncă la un picnic.
3.Caută evenimente, concerte gratuite sau cu prețuri reduse. Un bilet la Teatrul de păpuși Puck din Cluj costa 10 lei pentru un copil si 40 pentru un adult în weekend. Adună picii din cercul de prieteni și fă-le o bucurie si celorlaltor mămici. Caută librării care organizează cercuri de lectură unde il poți ține pe cel mic ocupat. Ai muzee în aer liber la tine în oraș? Poți să petreci ore întregi acolo dacă reușești să captezi atenția întregii familii.
4.Dacă mergi la restaurant, alege un singur fel de mâncare și evită băuturile alcoolice. Acestea din urmă sunt cu adaosurile cele mai mari în general în restaurante.
5.Fii turist la tine în oraș. Cât de bine îți cunoști orașul? Am petrecut de mai multe ori timp cu cei dragi căutând un ceas astronomic pe o clădire veche, sau vizitând o biserică din curtea unei foste mănăstiri. Fiecare loc are o poveste iar dacă te documentezi puțin înainte, poți transforma o banală plimbare în oraș într-o adevărată expediție în istoria orașului tău.
6.Dacă ai un cerc de prietene pe aceeași frecvență cu tine, organizează un retreat la tine acasă. Știi retreaturile alea scumpe în care, într-o cabană izolată de la munte, participantele mănăncă doar hrană sănătoasă, consumă sucuri verzi, fac exerciții speciale, meditează si respira mai asiduu decât de obicei? Ce te impiedică sa faci un mini retreat la tine acasă? Tu și prietenele tale puteți să testați hrană sănătoasă, măști de față și să redescoperiți ce vă face să fiți prietene. E ceva între entertainment și psihoterapie iar beneficiile acelui fenomen pe care psihologii îl numesc reconnecting with your tribe sunt mult peste consumul de bani.
7.Găsește un proiect de voluntariat la care să te alături. Ai ocazia să acumulezi o experientă nouă- aceea de a dărui timpul tău pentru un scop nobil. Sunt sigură că în orașul tău sunt ONG-uri care au nevoie de ajutor. Consideră-l și un exercițiu de flexibilitate pentru că dacă ești voluntar ți se va cere să faci lucruri cu care poate nu ești obișnuit. Îmi amintesc de o zi în care m-am înscris în echipa de gătit a unei cantine pentru persoane defavorizate. Am curățat cred un sac de cartofi iar apoi am copt peste 200 de clătite. Am învățat să fac clătite la doua tigăi, simultan nu oricum. Asa abilitate rară nu găsești în orice CV. Mai mult decât atât am conștientizat că sunt norocoasă să pot face asta și am realizat că o bună parte din apăsările mele nu erau reale. You know what I mean.
Orice variantă ai alege, trăiește clipa și bucură-te de timpul petrecut făcând ceea ce iți place.
Bucuria, fie și din lucruri mărunte- timp cu prietenii, o plimbare în oraș sau clătite la două tigăi da farmec unei zile și ne încarcă cu energie pozitivă.